Eva Spauwen

kindertandverzorgende

Eva SpauwenHoi, ik ben Eva van Mens-Spauwen, moeder van Rosa (2014) en Lola (2015) èn kindertandverzorgende. Zo gauw de eerste tandjes te voorschijn komen, kom ik in beeld. Spelenderwijs wil ik me voor de kleintjes inzetten hun mondjes gaaf te houden. Met de ouders erbij. Voor mij is het werken met kinderen een feestje. Elk kind is anders en zal op eigen wijze benaderd moeten worden. Dát maakt mijn vak uitdagend en afwisselend. Op een aangepaste manier (kindjes bij papa of mama op schoot) laat ik de kinderen zien hoe ik te werk ga. De nadruk bij de benadering van kinderen ligt op preventie. Juist hier geldt voorkomen is beter dan genezen.

Ik werk onder supervisie van een tandarts. In mijn geval is dat in Nederweert, in de familiepraktijk van tandartsen Spauwen & Spauwen, een collectief van mijn vader en mijn broer (tandartsen) en mijn moeder en mijn ega (praktijkmanager), met daarnaast een team van gekwalificeerde assistenten.

Ik volg het “Gewoon Gaaf” programma. Deze werkwijze heeft bewezen dat 70% van de gaatjes in het kindergebit voorkomen kunnen worden. Dan vertel ik de kindjes over het belang van goed poetsen voor een levenslang gezond gebit. De ouders vertel ik dat het aantal eetmomenten op een dag de zeven niet mag overschrijden. Op deze wijze blijven de tandjes van uw kind pareltjes in het gebit.

Daarnaast bezoek ik kinderen op de basisschool. Aan de hand van het ‘Hou je mond gezond’ programma van het Ivoren Kruis laat ik de kinderen horen en zien hoe ze het beste hun mond kunnen verzorgen. Alleen met de juiste informatie en educatie weet het kind: Als ik mijn tanden op de goede manier poets en niet teveel tussendoortjes neem, kan ik mijn gebit gewoon gaaf houden!

logo-eva-spauwen